Bandyhörnan

Stolthet efter tio säsonger på SvenskaFans/Bandy

Sedan 2004 har jag varit skribent och redaktör på Sveriges bästa bandysajt SvenskaFans.com. Nu har jag dock bestämt mig för att sluta och det är med stolthet efter tio säsonger.

Jag bestämde mig egentligen redan på pendeltåget på väg från Friends Arena efter SM-finalen i mars. Jag har aldrig har varit så trött på bandy eller att analysera bandy som jag var just där och då. Jag kände mig helt färdig med att driva den där sidan mer och att ägna ytterligare en vinter åt att vara ansvarig och ansiktet utåt för Sveriges främsta samlingsplats för bandysupportrar på internet. Därefter har jag funderat och hoppats på att något sug skulle komma tillbaka, men det har de inte gjort. När jag samtidigt har förändrat mycket annat i mitt liv den senaste tiden, till exempel påbörjat en ny heltidsanställning, kändes det som en passande tid att avsluta en lång och viktig del av mitt liv och gå vidare.

För mitt engagemang på SvenskaFans har givit mig så mycket och utvecklat mig på många olika sätt. Givetvis har det fördjupat mina kunskaper om bandysporten och allt som har med den att göra. Den har givit mig insikt och insyn jag inte hade fått annars. Det har utvecklat mig som människa, både som en ansvarstagande ledare och som skribent. Det har lärt mig massor om hur människor fungerar och agerar och det har gett mig förståelse för hur diskussion på internet går till. Vad som går att publicera och vad som inte går att publicera. Erfarenhet av att sitta i tv-studio och försöka uttrycka sig på insiktsfullt och förståeligt sätt.

Få webbplatser om bandy

Hela grundtanken och konceptet med SvenskaFans, grundat i början av 2000-talet av Anders Nettelbladt, Peter Muld samt Michael och Christer Fahlstedt, är något som jag alltid har tyckt om och som tilltalat mig. Det ska vara subjektivt och det ska vara lite amatörmässigt skrivet, för det är supportrar som skriver för supportrar. Det blir unikt och det blir eget och det har infört något som inte tidigare fanns i Sverige. När SvenskaFans så 2004 startade en bandysida fanns det ett utrymme för mig att börja skriva om Vetlanda BK och den möjligheten tog jag. Snabbt ledde det till att jag fick mer och mer ansvar och bara ett år senare hade jag rollen som bandyredaktör.

När SvenskaFans/Bandy startade fanns det få seriösa webbplatser om bandy, om vi bortser från klubbarnas och förbundets egna. Det fanns många hobbyprojekt som tillförde bra innehåll, men det fanns ingen som ledde marknaden och som arbetade professionellt. Det som är intressant är att utvecklingen på ett sätt har stått still under 10 år. Det är fortfarande klubbarna och förbundet som dominerar, men med skillnaden att allting är så mycket bättre och tagit kliv mot professionaliteten. Många lokaltidningar har dessutom blivit mycket bättre på att satsa på bandyn på internet, med Hela Hälsinglands bandypuls.se som det främsta exemplet. Men när det gäller renodlade, allmänna och neutrala bandysajter är urvalet fortfarande väldigt litet. Det beror förmodligen till största delen på ekonomi, att sporten i grund och botten är så liten att det är svårt att få bärighet i att endast rapportera om en enda sport.

Jag har aldrig haft ambitionen att SvenskaFans/Bandy ska bli något annat än just SvenskaFans. Bandysidan skiljer sig förvisso från de övriga sporterna på det viset att det allmänna innehållet är viktigare och mer populärt. Fotbollen har till exempel sin styrka i starka lagsidor och populära forum, där har aldrig riktigt bandyn varit. SvenskaFans/Bandy har dock ett par riktiga guldkorn bland skribenterna – jag ska inte nämna några namn i risk att glömma någon – samt väldigt populära artikelserier, som jag oftast har skrivit. Analyserande inlägg på bandybloggen, Veckans lag eller Årets lag är dels bra innehåll och dels öppnar de alltid upp för långa diskussioner i kommentarsfältet.

Då ska vi inte heller glömma bort Bandyhörnan, Fan-TV programmet som lanserades 2013 och som verkligen har inneburit något nytt för bandysporten. Det programmet hoppas jag verkligen får en fortsättning kommande vinter.

Ett engagemang jag är stolt över

Personligen är jag väldigt stolt över att under 10 år har varit med på en resa som har utvecklat bandyn på internet. För även om det är som jag skrev, att utbudet är i stort sett det samma, så är det ett betydligt bättre utbud i dag än för 10 år sedan. Jag gillar också att bandysporten är så pass liten att det blir som ett alla-känner-alla-förhållande på internet. Vi vet vilka det är som skriver och kommenterar och det bidrar till den genuina stämningen som jag tycker så mycket om med bandyn.

Jag ångrar inte en sekund av alla de timmar, de flesta av dem helt obetalda, som jag har lagt på SvenskaFans. Jag har haft så fruktansvärt roligt under alla dessa år och det är klart att jag i vinter kommer att sakna att skriva på till exempel Bandybloggen. Men allting har sitt slut och det är dags att hitta andra sätt att använda sitt engagemang för bandyn på. Det är dags för andra att ta vid och fortsätta utveckla SvenskaFans till en ännu bättre sida och en ännu starkare aktör för bandyn på internet. För det är engagerade människor med ett genuint intresse som gör SvenskaFans till vad det är och det är sådana människor som kommer fortsätta att utveckla SvenskaFans.

Är du intresserad av att bli bandyredaktör på SvenskaFans eller kanske skriva på Bandybloggen kan du läsa mer om det här.

Samtidigt söker jag nya projekt inom bandyn att engagera mig i. Kanske sitter du på en idé om vad som skulle kunna göra denna underbara sport ännu bättre. Hör gärna av dig till mig i så fall, jag är alltid intresserad!