Whiskydistilleri

Sök inte quick fixes – sträva alltid efter långsiktighet

Oavsett vilket resultat du vill uppnå är jag övertygad om att den enda vägen dit går genom långsiktigt och planerat arbete. Att söka quick fixes är att lura sig själv.

Det är lätt att lockas av de snabba resultaten. Speciellt när man ligger illa till, i vilket sammanhang det än må vara. Det är i sådana fall svårt att ha tålamod och arbeta metodiskt för att ta sig ur situationen och på en längre sikt skapa en bättre och hållbar tillvaro. I dessa fall är lätt att ta till så kallade quick fixes, eller enkla lösningar, som kanske på kort sikt ger snabba resultat men som inte är hållbart i längden.

Jag blir för varje dag mer och mer övertygad om att tänka långsiktigt och att med tålamod se målen en vill uppnå framför sig. Det är på det viset det går att uppnå resultat som är hållbara och välförtjänta. I mitt dagliga arbete märker jag ofta av de som vill uppnå så snabba resultat som möjligt, men det är oftast fel väg att gå. Visst går det att få en snabb utveckling som ser bra ut en kortare period, men under en längre sikt lönar sig nästan alltid endast det långsiktiga och planerade arbetet.

Till det här inlägget valde jag en bild på ett whiskydistilleri för att illustrera innebörden i inlägget, just därför att whisky för mig symboliserar långsiktighet och en tro på den långa processen. En av anledningarna till att jag tycker om skotsk whisky, utöver smaken, är just den långsamma och planerade tillverkningsprocessen.

Idrottens värld är fylld av krav på enkla lösningar

Ett annat sammanhang där jag ofta stöter på fenomenet med enkla lösningar och skrikandet efter dessa är givetvis idrottens värld. När det går dåligt för ett idrottslag är supportrarna högljudda som aldrig förr och skriker efter nyförvärv eller att tränaren ska sparkas. Oftast faller klubbledningen för den enkla lösningen och sätter alldeles för mycket tilltro till att förändringens kraft ska var det enda som behövs för att vända en negativ trend. I media talas det i samband med detta ofta om ”Förnamnseffekten” (där förnamn ska ersättas av den aktuella tränaren) när tränaren har lyckats vinna två av sina tre första matcher. Men på längre sikt är det ytterst sällan som denna effekt faktiskt består och som idrottslaget verkligen lyckades vända en negativ trend till något positivt. Det går kanske ett lyckat tränarbyte mitt under säsongen på tio misslyckade.

Jag hörde till de som skrek på en enkel lösningen i slutet av 2011, när jag var övertygad om att Vetlanda BK skulle åka ur Elitserien i bandy. Då ville jag att VBK skulle förändra på tränarsidan, vad som helst bara för att vända trenden. Det kunde inte bli sämre minsann resonerade jag, men jag förbisåg möjligheterna att det faktiskt kunde bli bättre utan en förändring. VBK höll fast vid sin tro på ledarna och den tron säkrade nytt kontrakt i Elitserien. Den säsongen lärde mig mycket om att aldrig ge upp och om att aldrig sluta på att saker och ting kommer bli bättre. Det kräver bara en stor mängd tålamod – och det tålamodet har jag sedan tagit med i andra sammanhang i livet.

Grafer - quick fix och långsiktighet
Vilken graf föredrar du – den med snabba uppgångar och plötsliga fall eller den långsiktiga som förtjänar bättre resultat?

Många fler måste inse att det inte finns några magiska knappar att trycka på. I en resultatinriktad värld verkar övertygelsen vara att snabba resultat är det enda som gäller och det blir lätt så när den som ska utföra resultatet känner sig tvingad att utlova allt och alla till de som kräver det, de som jag gärna vill kalla för lycksökare. När jag märker att ett sammanhang bara är ute efter den enkla vägen, den där det är accepterat att fuska lite och ta genvägar mot målet trivs jag väldigt dåligt. Om sedan inte målet uppnås, eller om det snabba resultatet till slut blir ett lika snabbt nederlag, då skriks det högljutt på nya förändringar och nya förhoppningar uppstår om att den där magiska knappen plötsligt ska uppenbara sig.

Sverigedemokraternas politik är bara enkla lösningar

Den som söker quick fixes är också ofta den som är mest högljudd. Det är lätt att tro dennes bild är den korrekta och att den sitter på den rätta lösningen, eftersom den som är högljudd oftast får mest uppmärksamhet. Speciellt på internet, som är fullt av högljudda förståsigpåare som söker quick fixes. Men i själva verket är dessa oftast självutnämnda experter som inte är mycket mer än just högljudda när en tittar närmre på saken, under ytan och omvärderar de enkla lösningarna.

Jag är också övertygad om att det ständiga sökandet efter quick fixes är en stark anledning till Sverigedemokraternas framgångar i Sverige. Sverigedemokraterna är skickliga på att plocka upp det som många människor i Sverige upplever som problem och söker en enkel utväg på, till exempel invandringen. Och när Sverigedemokraterna presenterar en enkel lösning på ett sätt som tilltalar den som skriker efter förändring så är det givetvis enkelt att ta sig till den lösningen, speciellt om en inte är insatt i problemet utan bara skriker efter en snabb förändring. Men att tro att Sverigedemokraternas politik är långsiktigt hållbar är att lura sig själv och att återigen lyssna på de som skriker högst.

För när saker kommer till sin spets kommer den enkla lösningen att märkas och falla sönder på sina egna brister, oavsett vilket sammanhang det gäller. Det är då det krävs genomarbetade och långsiktiga lösningar som med kunskap och fakta kan skapa de bästa möjliga resultaten som är hållbara över tid och som inte försämras av förändringar.