Loch Lomond i Skottland

Skottlands framtid har kommit i skymundan i svenska valtider

På söndag är det val till Sveriges riksdag. Men i en annan del av Europa sker ett val som i skuggan av det svenska valet inte får särskilt mycket medieutrymme här i Sverige, folkomröstningen i Skottland.

På torsdag 18 september går de skotska medborgarna till val för att bestämma om landet ska bli självständigt eller även i fortsättningen tillhöra Storbritannien. Eftersom jag själv bodde i Edinburgh under våren 2013, då jag studerade på Napier University, ligger Skottland mig varmt om hjärtat. Så som hela Storbritannien egentligen gör, men efter att ha tagit till mig just Skottland och dess underbara kultur så det ett land som betyder mycket för mig och därför intresserar jag mig av denna folkomröstning.

En självklar stolthet över Skottland

När jag bodde i Skottland bodde jag tillsammans med två skotska studenter, där i alla fall den ene av dem gav uttryck för den nationalistiska känsla som präglar Skottland när vi pratade om detta ämne och relationen mellan Skottland och resten av Storbritannien. Samma känsla som jag fick i många möten med människor i landet. Det är en nationalism som inte går att jämföra med den instängda och rädda nationalism som till exempel Sverigedemokraterna står för, utan det är en nationalism som är lika öppen som den är stolt. Under min tid i Edinburgh upplevde jag alltid att människorna var öppna och välvilliga till oss som kom till landet. Däremot upplevde jag en oerhörd stolthet över Skottland och att det är så självklart att älska Skottland.

Samtidigt upplevde jag ett utpräglat motstånd mot styrningen från London och Storbritannien och det är väl där i grund och botten som anledningen till den folkomröstning har kommit fram. Dessutom går det inte att komma ifrån den historiska aspekten med en otrolig rivalitet mellan Skottland och England och ett blodigt förflutet som påverkar människornas syn på varenda än i dag. Stoltheten över landet hos de som stödjer ett självständigt Skottland gör att de också vill ha ett land som styrs helt och hållet från Edinburgh. Det är partiet Scottish National Party, som har egen majoritet i det nuvarande skotska parlamentet, som under en lång tid har drivit frågan om en skotsk självständighet och som nu står nära detta avgörande ögonblick.

Utsikt i Edinburgh, Skottland

Kommer förändra relationen oavsett

Personligen har jag ingen uppfattning om vad som vore bäst för Skottland och hur ett självständigt Skottland påverkar resten av Europa går det väl egentligen bara att spekulera i. Jag tror dock att oavsett utgång av valet kommer relationen mellan Skottland och Storbritannien vara förändrad och att mer makt kan komma att hamna i Skottland även vid fortsatt brittiskt styre. Fördelen som jag ser med det är att Skottland fortfarande står kvar i ett självklart EU-medlemskap och tillåtelse att vara en del av valutan Pund.

Jag försöker hänga med så mycket som möjligt i vad som händer inför valet via nyhetsrapporteringen på BBC och läste i fredags att Ja-sidan för första gången hade övervikt i opinionsundersökningarna. Det är dock endast än så länge i en av flera opinionsundersökningar, men oavsett vilket ser det ut att bli ett mycket jämnt och spännande val.

Skottland är verkligen ett helt fantastiskt land som jag blev mycket förtjust i under tiden jag bodde där. Människorna, kulturen och framförallt naturen gjorde mig lycklig och fick mig att trivas lika bra som i Sverige. Sedan jag bodde där har jag hela tiden sagt att om jag någonsin ska bo utomlands igen kommer det bli Storbritannien på nytt. Men efter nästa torsdag finns det en stor risk att jag får förtydliga det till antingen Storbritannien eller Skottland.

På bilderna ser ni utsikt över betesmarkerna vid Loch Lomond i Skottland, en av mina absoluta favoritplatser i Skottland, samt en utsikt över stadsbilden i Edinburgh.