800 tecken till Vimmerby Tidning

Saknar mina skrivande söndagar

Skriva har alltid varit ett av mina största intresse, men på senare tid har detta intresse fått allt mindre utrymme i mitt liv. Något som jag ska förändra igen.

I dag är det söndag och det är en numera ganska ovanlig söndag, då det är en söndag jag spenderar hela dagen hemma i min lägenhet. De senaste månaderna har jag av flera anledningar oftast valt att spendera min helger på annan ort och det känns som väldigt länge sedan jag ens var i Jönköping en söndag. Men denna lediga dag är jag det och jag inser då att det är ganska skönt att ha sådana söndagar när höstlöven börjar ändra färg. En kan ta en löptur, lyssna på LP, laga god mat och titta på fotboll från England, utan att behöva känna någon tidspress alls.

Men det är också när jag har en sådan söndag som jag ändå känner att jag saknar de söndagar jag hade för ett par sådan, de skrivande söndagarna. Under hela mina studietid och under mitt år som egen företagare hade jag flera skrivande uppdrag som sidoinkomst, främst för Vimmerby Tidning och SvenskaFans. Och även om jag mot slutet av dessa uppdrag var oerhört trött på att lägga så mycket energi på så spridda engagemang så kan jag ändå i dag sakna det viktigaste i detta, nämligen skrivandet. Det skrivande som alltid har varit en väldigt stor del av mitt liv, men som numera mest sträcker sig till e-post och något enstaka blogginlägg.

En rutin som utvecklade mig

När jag var mitt uppe i dessa uppdrag bestod en typisk söndag av att ringa runt till tränare inom den lokala idrotten i Vimmerby Tidnings spridningsområde och höra mig efter vad som hände i just deras match i helgen. Jag kanske också skrev rent en text om en match jag såg på lördagen. Dessutom blev det ofta ett blogginlägg till SvenskaFans och framförallt min favoritartikel där, Veckans lag som skulle vara färdigt till måndagen. Det blev en rutin som kunde vara lika rolig som påfrestande men det var en rutin som var skönt att komma ur när jag sedan blev anställd på heltid inom någonting helt annat.

Hur trivialt det än må låta att skriva om division 6-fotboll eller beskriva varför en viss halvback varit bäst i Elitserien så var det texter som hela tiden utvecklade mig. Texter som gjorde att mitt stora intresse skriva fortsatte att frodas och som hela tiden höll den kreativa ådran i gång. Bland annat för att jag alltid försökte utmana mig genom nya sätt att använda citat, nya sätt att beskriva en match som slutade 6-1 eller att skriva artiklar som teckenmässigt var exakt så långa som maxgränsen (se bilden). Efter att i nästan två år hållit mitt skrivande på en nivå som rent kvantitativt är betydligt lägre än under dessa år så börjar jag känna att jag saknar just det ständiga skrivandet.

Det är väl också därför som jag på senare tid allt mer börjat känna att jag behöver nya sammanhang att skriva i. Det kan vara på jobbet, men framförallt utanför. Jag har återigen börjat skriva på saker som jag inte skriver färdigt, vilket var något jag alltid gjorde tidigare. Det kan var allt från böcker, till artiklar, till krönikor till blogginlägg. Det kan vara berättelser, tankar, fakta eller inspiration. Texter som antingen aldrig blir något av i slutändan eller som får växa till sig i mitt medvetande. Det gläder mig att jag återigen skriver på detta vis och medan jakten går vidare på bra sammanhang att skriva i så känner jag att kreativiteten börjar bli allt mer påtaglig.

För att skriva, det är något jag aldrig vill sluta göra.