Personligt sökresultat

Så kan du styra sökresultatet för ditt namn på Google

Att hålla reda på och styra över sökresultatet för sitt namn på Google är ett bra sätt att hantera sitt personliga varumärke när andra söker information om just dig.

Brukar du googla dig själv? Det gör jag. Att googla sig själv ses nog av många fortfarande som en egofixerad handling, men jag tycker snarare det tyder på att du är mån om ditt personliga varumärke. För oavsett vad du heter så tror jag att du precis som jag vill veta vad som syns om dig själv på Google och hur du kan påverka ditt personliga sökresultat. Att googla en persons namn är ett vanligt sätt att ta reda mer om en ny människa i olika sammanhang, inte minst gör arbetsgivare det i granskningen av potentiella anställda. Därför tycker jag det är viktigt att hålla reda på sitt personliga sökresultat på Google.

Svårt om du delar namn med kändisar

Jag tycker egentligen det är relativt enkelt att synas bra på ditt egna namn, så länge du inte delar namn med en känd person. Har du ett relativt vanligt namn som till exempel Birgitta Ohlsson eller Henrik Larsson så får du nog svårt att konkurrera ut dina betydligt mer kända namnar från Googles första sida, speciellt med tanke på att dessutom Google ofta visar de senaste nyheterna relaterade till kända personer. Så därför kan det vara svårt att synas om du har ett sådant namn, så länge du inte själv gör något för att bli kändare förstås.

Heter du däremot någonting som ingen direkt känd person heter finns det flera saker du kan göra för att försöka synas så mycket som möjligt på Googles första sida. Nedan tipsar jag om tre saker för att ta så många sökresultat som möjligt – och kanske dessutom peta ner något resultat du inte vill ska synas.

  • Skaffa en personlig webbplats (eller blogg)
    För många är det en självklarhet att äga ett domännamn med sitt eget namn och jag kan inget annat än att rekommendera just det. När du väl äger domänen kan du sedan själv eller ta hjälp av någon att installera en enkel WordPress, där du kan lägga upp lite information om vem du är. Du behöver inte känna pressen att uppdatera webbplatsen hela tiden, men du skulle vilja visa upp vem du är och med rätt kontaktinformation duger det långt för att ta en bra position på ditt namn på Google. I vissa fall kan det räcka med en blogg med ditt namn, som till exempel andreassoderman.wordpress.com, där du kan lägga samma information och synas med den i sökresultatet.
  • Ha uppdaterade och trovärdiga sociala profiler
    På egentligen alla sökresultat för namn dyker det upp träffar från Facebook, Twitter och Linkedin och ofta även webbversioner av Instagram. Av den anledningen är det också bra att ha registrerade profiler på dessa sociala nätverk som är bra uppdaterade om dig så att Google kan koppla dessa till ditt namn. Du bestämmer givetvis fortfarande över dina egna sekretessinställningar så att du väljer själv vem som kan läsa allt innehåll, men att vara sökbar från Google med en pålitlig men stängd profil är ett bra steg på vägen.
  • Engagera dig i idrottsföreningar eller liknande sammanhang
    Något som väldigt ofta dyker upp i sökresultatet är webbplatser från idrottsföreningar, som ligger på portaler som IdrottOnline, Laget.se eller Svenskalag.se. Eftersom väldigt många är aktiva och engagerade i olika föreningar kan detta vara ett bra sätt att få upp ett bra sökresultat om dig själv. Är du aktiv i en förening som använder just en sådan typ av webbplats, se till att det finns en sida om dig på den webbplatsen, som Google kan indexera och koppla till ditt namn. Informationen på sidan styr du givetvis över själv men lämpligt är vilken roll du har i föreningen samt kanske en kontaktuppgift. En bild är också ett plus i kanten.

Svårt att bli av med Flashback-trådar

Ett betydligt svårare problem att lösa är dock de sidor som du inte vill ska synas om dig själv i sökresultatet. Figurerar du till exempel i en mindre smickrande Flashback-tråd, i en negativ nyhetsartikel eller i en vimmelbild från Stureplan som du absolut inte vill visa upp, kan du nästan räkna med att dessa kommer synas på ditt sökresultat. Den här typen av sidor syns nämligen ofta i samband med namn-sökningar och är i ärlighetens namn väldigt svåra att bli av med. De tipsen jag gav ovan är bra för att ta så många platser som möjligt på ett ”positivt” sökresultat, men när det finns mycket negativ som du hellre skulle vilja begrava är det svårt att bli av med det.

Ett sätt är givetvis att skicka en förfrågan till Google om att dölja dina negativa träffar, vilket du har rätt till sedan EU-domstolens beslut 2014. Genom ett formulär hos Google kan du skicka in vilka sökträffar du skulle vilja ta bort och Google gör sedan en bedömning ifall resultatet ska tas bort eller inte. Förutsättningen är att din personliga integritet ska väga tyngre än intresset av att ta del av sökresultatet. Om Google gör den bedömningen tas den aktuella träffen bort från sökningar på ditt namn.

Google EU-domstol

Oavsett vilket namn du söker efter på Google dyker den här texten upp i slutet av sökresultatet, men det betyder i regel inte att några träffar har tagits bort. Texten dyker helt enkelt bara upp på alla namnsökningar för att ge information om dina personliga rättigheter.