Glöm inte noindex

Under utvecklingen av nya webbplatser är domänen ofta inställd på noindex, för att Google inte ska indexera webbplatsernas sidor innan den är färdig. Men glöm inte att ta bort noindex när du väl lanserar!

Min kollega på NOGA Simon Wall skriver om inte att aktivera noindex under tiden du utvecklar en helt ny webbplats på en helt ny domän. I de fallen håller jag med Simon om att det är bra att låta Google indexera webbplatsen så tidigt som möjligt att få möjligheten att kunna synas bättre på Google när webbplatsen väl är lanserad. Att inte använda noindex kräver en del förkunskaper och vetskapen om att både människor och Google kan se webbplatsen innan den är färdig – men det innebär oftast bara positiva fördelar.

Men i de fall där en redan befintlig webbplats ska förnyas utvecklas den ofta på en tillfällig domän och i dessa utvecklingsfall är det att föredra med aktivt noindex under tiden som webbplatsen utvecklas. När webbplatsen sedan är färdig och flyttas över till den korrekta domänen är det mycket viktigt att inte glömma bort att ta bort noindex-inställningen. Om noindex är kvar även efter att webbplatsen är lanserad kan du räkna med att den kommer falla på alla relevanta sökord och din domän kommer kraftigt att tappa synlighet på Google. Då riskerar din nylansering att ställa till stora problem för dig och dina affärer online.

Ta bort noindex i WordPress

Så om du utvecklar en ny webbplats med noindex – glöm inte att bort denna lilla men viktiga inställning när du väl lanserar! Om du använder WordPress är det mycket enkelt genom att bocka ur rutan ”Synlighet i sökmotorer” under Inställningar, men beroende på vilket CMS du använder ändrar du detta på olika sätt. Ta reda på hur du ändrar och gör det hellre förr än senare. Passa också på att gå i genom din robots.txt, så att du inte har råkat skriva in ”disallow” på de mappar som ska synas för besökare och indexeras på Google.