Bandyboll vid Bury Fen

En resa i bandyns historia

För ungefär ett år sedan publicerade jag en artikelserie på SvenskaFans.com/Bandy där jag gjorde en resa till bandysportens födelseplats i östra England.

Resan dit gjorde jag i maj 2013, i samband med att jag bodde i Edinburgh. Där hade jag flera härliga möten med människor som Robert Johnson, den bandyintresserade britten; Robin Lord, den samhällskritske hundtränaren; och Bob och Shola Turner, de karismatiska vandrarhemsägarna. Vi befann oss i Bury, en liten brittisk ort i Cambridgeshire där bandysporten såg världens ljus i början av 1800-talet tack vare människor som utnyttjade vad naturen gav dem och hittade på en ny sport utifrån fotbollsregler. Den sport som i dag inte längre finns i Storbritannien, men som är till glädje för många här i Sverige.

Till skillnad från fotboll hade vi kanske fortfarande varit bra i bandy.
Robert Johnson

Jag skrev därefter en berättelse om historien, människorna och platsen som publicerades i tre delar på SvenskaFans.com/bandy förra sommaren. I mitt tycke en av de mest intressanta berättelser jag har förmedlat och så här i nya sommartider kan det kanske vara en trevlig läsning för den bandyintresserade.

Del 1: En resa i bandyns historia: ”One of the best games a man can play”

Extra: 1892 års bandyregler

Del 2: En resa i bandyns historia: ”Almost everyone died in the war”

Extra: En guide till museerna och Bury Fen

Del 3: En resa i bandyns historia: ”At least not in my lifetime”