Dagens Vimmerby

En efterlängtad utveckling för lokalnyheterna i nordöstra Småland och Höglandet

Lokaltidningarna i mina hemtrakter, nordöstra Småland och Höglandet, har under många år varit ett sorgebarn. Den senaste tiden har dock en positiv utveckling skett.

På Höglandet, där tidningarna ägda av Hallpressen dominerar, fanns länge ingen av de stora dagstidningarna på nätet. Hallpressens inställning var länge att inte lansera en närvaro på nätet utan endast fokusera på sina papperstidningar. Till slut kom verkligheten ikapp även dessa och webbtidningar för till exempel Jönköpings-Posten och Vetlanda-Posten lanserades. Under de fåtal år som de har funnits har de dock nyanserats både en och två gånger och nu känns det som att tidningarna har hittat en bra form för sin tillvaro på nätet.

På grund av mitt bandyintresse har jag alltid varit intresserad av att följa medierna som skriver om Vetlanda BK. Så länge Vetlanda-Posten bara fanns på papper var detta lättare sagt än gjort när det enda alternativet egentligen var den mindre seriösa Höglandsnytt, som snarare fokuserar på att skriva så roliga rubriker som möjligt än intressanta artiklar. Därför var vetlandaposten.se efterlängtad och jag tycker nu att de har hittat en bra nivå för sina uppdateringar. En bra avvägning av vad som finns på nätet och inte samtidigt som man gör snabba uppdateringar efter viktiga händelser. Numera går det att följa Vetlanda BK och allt annat som händer i trakterna på nätet på ett bra sätt och det är positivt för bygden och för den fortsatta utvecklingen av lokalnyheterna.

Liknande utveckling i Hultsfred och Vimmerby

En annan region som knappast har varit bortskämda med lokalnyheter på nätet är nordöstra Småland, till exempel min hemkommun Hultsfred men även Vimmerby. Vimmerby Tidning, som jag själv har arbetat på, har så länge jag kan minnas haft en webbtidning av den allra sämsta varianten. Uppdateringarna har varit få och egentligen har bara några spridda artiklar publicerats i korthet varje morgon. Det har helt enkelt inte funnits någon anledning att besöka vimmerbytidning.se vars design inte heller har uppdaterats de senaste tio åren.

De allra senaste veckorna har det dock skett en avsevärd utveckling och detta är positivt för nyheterna i regionen. Vimmerby Tidning ser ut att ha satsat på att utveckla sina publiceringar på nätet genom mer innehåll och uppdateringar betydligt oftare. Samtidigt har tidningen också börjat satsa på både Facebook och Twitter, där de helt plötsligt skaffat konton som uppdateras med de senaste nyheterna och ger liverapportering från till exempel fotbollsmatcher. Knappast något som gör att tidningen ligger i framkant, men när de går från ingenting till detta så är det en stor skillnad i värdet av att följa Vimmerby Tidning.

En stark utmanare som driver på utvecklingen

Kanske är det konkurrensen i Vimmerby som har tvingat fram denna utveckling hos den etablerade dagstidningen? För under våren har Vimmerby Tidning utmanats av bloggen Dagens Vimmerby, grundad av Jakob Karlsson som tidigare arbetat på just Vimmerby Tidning. Denna blogg har fått stor uppmärksamhet och tagit utrymme i det tomrum som fanns när Vimmerby Tidning inte satsade på nätet.

Nyligen har Jakob fått förstärkning av två andra som tidigare skrivit för Vimmerby Tidning, nämligen Simon Henriksson och Linus Johansson. I dagarna blev bloggen en fullskalig webbtidning och Dagens Vimmerby har nu på allvar blivit en utmanare till Vimmerby Tidning, med aktuella nyheter, sport och krönikor på det lokala planet. Jag har själv arbetat ihop med alla tre som numera driver Dagens Vimmerby och jag är helt övertygad om att de tre kommer göra ett utmärkt jobb med den nya webbtidningen – och har på sikt potential att bli den ledande nyhetsrapportören i regionen.

Konkurrens är oftast det allra bästa för driva på en utveckling och lokaljournalistiken i Vimmerby är ytterligare ett bevis på detta. Om Dagens Vimmerby inte bara innebär en ny plats för lokala nyheter utan även kan driva på den trötta och stillastående Vimmerby Tidningen så är det inget annat än positivt för den viktiga lokala nyhetsrapporteringen i regionen.